Oikea ajankohta kissan steriloinnille?

Kun jokin hoitoon tai ruokintaan liittyvä asia askarruttaa, kysy siitä täällä.

Valvojat: Tuuli, Erika, iippis

Re: Oikea ajankohta kissan steriloinnille?

ViestiKirjoittaja Marke päivämäärä 20 Huhti 2009, 19:21

Cornari leikattiin 9-10 kk vanhana, ekan rajun kiiman jälkeen. Silloin sain mukaan hyvinkin kätevän puvun, joka suljettiin ja säädettiin tarroilla selästä ja kaulan ympäri. Tyttö oli aika kipeän oloinen lähes koko sen 10 päivää - tai inhosi tuota pakkopaitaa, niin että ei liikkunut - nukkui vain. Annoin tietenkin joka päivä olla vähän aikaa ilman vaatetta, jotta puhtausintoilija (cornari ;) ) sai pistettyä kiharat kuriin.

Toinen tyttö sitten sterilotiin viime tiistaina - ikä n. 4 kk. Tällä kertaa mukana tuli sekä kauluri (estämään sitä, että ei itse nuole) ja elastinen "verkkopuku" /estämään muifen kissojen nuoleminen.
Ekan yön pidin kaulurin päässä - ja pennun rajatussa tilassa, jossa ei voinut meuhkata portaita tms. Seuraavana päivänä näpräsin sitten myös legginsin lahkeesta paitulin. Hyvin tuo näyttää toimivan. Pari päivää oli vauhti vähän hakusessa, mutta äkkiä tuo näyttää toipuneen - mennään jo melko täysillä.
Tälläkin kertaa annan pari kertaa päivässä pistää kiharat kuosiin. Nyt kun on kohta viikko leikkauksesta, tuntuu haluavan sitä turkin putsausta vielä enemmän, karvaa näyttää vähän lähtevän ja mahaan alkaa kai tulla sänkeä.
Kuva
Tässä tämä marakatti pikkumustassaan 5. päivänä leikkauksesta.
CRX Ascanio ja Elica, DRX Cheapy-Piipi, Walko, Poksu, Faura, Kleinspitz Tella
Käyttäjän avatar
Marke
Nuoret 6-10kk.
 
Viestit: 112
Liittynyt: 12 Helmi 2009, 23:04
Paikkakunta: Turku
Nimi: Marketta Rauramo

Re: Oikea ajankohta kissan steriloinnille?

ViestiKirjoittaja Tuuli päivämäärä 23 Huhti 2009, 14:48

Satu: voi kuinka kiva että teille on vihdoin löytyneet omat kissat! :)
Metsäkansan burmat (B, Mette, Jasmiini) + cornarit (Aino, Ninja)
Käyttäjän avatar
Tuuli
Moderaattori
 
Viestit: 482
Liittynyt: 27 Elo 2008, 11:50
Paikkakunta: Uppsala, Ruotsi
Nimi: Tuuli Larva

Re: Oikea ajankohta kissan steriloinnille?

ViestiKirjoittaja Hyppytiike päivämäärä 30 Tammi 2010, 13:37

Meijän tytöt on kaikki leikattu vasta 8 kk ikäisenä, mutta ihan hyvin olisi aikaisemminkin voinut. Haavat ovat olleet 1,5-2 cm pitkiä, ei poistettavia tikkejä ja sukkapuvut (paidanhihasta leikatut) pidettiin päällä sen 10 päivää. Kaikilla oli haavan päällä teippitaitos 2-4 päivää. Sukkapukua vaihtelin tuon 10 päivän aikana parin päivän välein, kun pesin niitä. Kissallekin turkinnuohoushetket sallittiin päivittäin. Toipilasajan jälkeen oli ihan kummallista nähdä kissa taas ilman pukua :)

Menni oli ainut, joka oli tosi kipeä leikkauksen jälkeen. Heräsi leikkauksesta ok ja ilta meni hyvin. Leikkausta seuraavana päivänä kaikki ok, mutta sitä seuraavana päivänä (sunnuntai) aristi haavaa kovasti, oli apea ja neiti piti pakkoruokkia ja -juottaa, kun ei eväät maistuneet. Haava oli siisti, ei punoittanut, turvottanut tai vuotanut. Päivystävä ell neuvoi odottamaan maanantaihin, ellei tapahdu muutoksta huonompaan. Tosin päivystäjien suhtautuminen taitaa ainakin täällä suunnalla olla, että jos suurinpiirtein et kissan pää kainalossa tule niin voit hyvin odottaa ja soittaa myöhemmin yksityiselle. Maanantaina mentiin takaisin leikanneelle klinikalle ja typy kököttikin muutaman tunnin tipassa, kun oli ehtinyt kuivua. Menni sai kipulääkettä muutamalle päivälle ja ostimme mukaan toipilasruokaa. Sen jälkeen kaikki meni hyvin. Mahanalus tosin jäi karvattomaksi, tai no kyllä siinä nyt kasvaa hiukan nöyhtää.

Tästä opin, etten tulevia kissoja leikkuuta viikonloppua vasten. Olemme nyt muutenkin osanneet Mennin kohdalla varautua siihen, että on paljon herkempi kivulle ym. kuin siskonsa.
Seer's Tiare (CRX a)
Spectrolite Elastigirl (CRX b 03 33)
Seer's Dagaz (CRX ns 24)
Käyttäjän avatar
Hyppytiike
Pennut 3-6kk.
 
Viestit: 15
Liittynyt: 29 Tammi 2010, 00:00
Nimi: Kaisa-Inkeri Silonsaari

Re: Oikea ajankohta kissan steriloinnille?

ViestiKirjoittaja Hyppytiike päivämäärä 30 Tammi 2010, 23:41

Ei sterilaatiolle pitäisi olla esteenä nuori ikä, ellei nyt ell ole mitään omia "mieltymyksiä". Toki kissalla on hyvä olla jo hieman kokoa ja massaa jo leikkauksen turvallisuuden takia. Tosin nää tirriäiset jää kuitenkin melko pieniksi (paitsi meijän jätti-Kuuki). Itse leikkuutin kissat 8 kk iässä, koska niin hyvin oli iskostunut mieleen, että se on juuri se oikea ikä. Kyllähän tuo luku vieläkin tuntuu olevan monessa paikassa sellainen yleinen suositus.

Meillä sukkapukuna oli puuvillaisen pitkähihaisen t-paidan hihat. Matsku ei ollut joustavaa, mutta hoiti asiansa (kaikilla tytöillä on ollut samat puvut). Joskin osittain elastista materiaalia oleva vaate voisi olla parempi, että ei kissiä ahistaisi niin kovin. Meillä kaikki viiletti puvunkin kanssa ihan samaa vauhtia kuin ilmankin. Oli tosiaan tarkoin rajattava potilaan asuinalue ekojen päivien ajaksi, että homma pysyisi edes jollain lailla hanskassa.

muoks: Löytykin vielä tämmönen sivu:
http://www.sey.fi/elaintietoa/kissa/kissojen_varhainen_sterilointi
Seer's Tiare (CRX a)
Spectrolite Elastigirl (CRX b 03 33)
Seer's Dagaz (CRX ns 24)
Käyttäjän avatar
Hyppytiike
Pennut 3-6kk.
 
Viestit: 15
Liittynyt: 29 Tammi 2010, 00:00
Nimi: Kaisa-Inkeri Silonsaari

Re: Oikea ajankohta kissan steriloinnille?

ViestiKirjoittaja myymyy päivämäärä 31 Tammi 2010, 10:28

Meidän Amaranth leikattiin sen ollessa vajaa 5 kk vanha.

Kokemusta mulla ei ole Aman lisäksi kun kahdesta steriloidusta naaraasta joista kumpikin leikattiin kissan ollessa vanhempi. Toinen oli vajaa vuoden ikäinen ja toinen jo 3 vuotias, näistä tapauksista Aman toipuminen leikkauksesta vei selvästi vähiten aikaa.

Amalla ei tarvinnut käyttää mitään pukuakaan haavan suojana, se ei oikeastaan edes tajunnut että siellä massussa jotain outoa. Mä laikkauttaisin tällä kokemuksella myös jatkossa mahdollisimman varhain, mitään haittaa en ole ainakaan siitä huomannut olevan. Hyötyä vaan :)
Sfinx poika Lankhmar Eagle-Eye "Rasmus"
Sfinx tyttö Hobbitqueen`s Amaranth " Ama"
Käyttäjän avatar
myymyy
Nuoret 6-10kk.
 
Viestit: 145
Liittynyt: 13 Helmi 2009, 23:34
Paikkakunta: helsinki
Nimi: Milla Mäkelä


Palaa alueelle Hoito-ohjeita ja ruokintakysymyksiä

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron